Мудис ги предупреди САД: На чекор сте да го изгубите совршениот кредитен рејтинг

15

Соединетите Американски Држави се чекор поблиску до губење на последниот совршен кредитен рејтинг откако Moody’s Investors Service го промени изгледот за националниот долг на негативен по петочното затворање на берзата.

Иако овој потег не значи автоматски дека ќе ја намали кредитната способност на Америка, тој ги зголемува шансите, пишува CNN.

Дури и изгледите за намалување на рејтингот на САД може да им наштети на инвестициските портфолија на Американците, што ќе го направи поскапо за нив да позајмува пари и поскапо за владата да ги сервисира своите долгови.

Овие ефекти веројатно ќе бидат уште поболни доколку Мудис на крајот го намали рејтингот на американскиот долг.

Намалената фискална сила на нацијата, компензирана со екстремната партизација во Вашингтон, беше клучен двигател на акцијата, се вели во соопштението на Мудис.

– Во контекст на повисоки каматни стапки, без ефективни мерки на фискалната политика за намалување на државните трошоци или зголемување на приходите, Мудис очекува дека фискалните дефицити на САД ќе останат многу големи, што значително ќе ја ослабне достапноста на долгот – се наведува во најава.

Претставници на американската влада го отфрлија овој потег, наведувајќи меѓу другите фактори ликвидноста на американските државни обврзници.

– Не се согласуваме со преминот кон негативна прогноза – се вели во соопштението заменик министерот за финансии Воли Адејемо.

– Американската економија останува силна, а државните хартии од вредност се најистакнатите сигурни и ликвидни средства во светот – додаде тој.

Мудис е единствената од трите главни агенции за кредитен рејтинг што им даде на Соединетите држави извонреден рејтинг ААА, кој го имаат од 1917 година.

Стандард и Пурс првпат го намали рејтингот на САД во 2011 година, откако беше достигната границата на долгот. Во август, Fitch Ratings го намали кредитниот рејтинг на Америка по последната дебата за плафонот на долгот.

Мудис наведе неколку неодамнешни настани кои ја илустрираат екстремната политичка поделба на Америка, вклучително и речиси неисполнување на обврските претходно оваа година пред Конгресот да се согласи да го зголеми лимитот на долгот.

– Според Мудис, ваквата политичка поларизација веројатно ќе продолжи – наведува агенцијата.

– Како резултат на тоа, градењето политички консензус околу сеопфатен, кредибилен повеќегодишен план за запирање и враќање на растечките фискални дефицити преку мерки кои би ги зголемиле владините приходи или трошењето на правата за реформи се чини исклучително тешко.

Американскиот долг долго време се сметаше за безбедно засолниште од страна на инвеститорите, но неодамнешното намалување на рејтингот на Фич, заедно со предупредувањето на Мудис, сугерира дека тој изгубил дел од својот сјај.

Намалувањето на рејтингот веројатно би предизвикало зголемување на приносите на американското Министерство за финансии бидејќи инвеститорите гледаат поголем ризик во позајмувањето пари на владата.

Американските трезори, а особено 10-годишното американско Министерство за финансии, влијаат на сите видови долгови, од хипотекарните стапки за домовите што Американците ги купуваат до договорите направени низ целиот свет.

Веднаш по објавувањето, приносите на американското Министерство за финансии се поместија малку повисоки пред затворањето на пазарот на обврзници во 17 часот по ET во текот на викендот.

Следниот чекор за Мудис ќе биде подетален преглед на американскиот долг за да се утврди дали е оправдано намалување на рејтингот. Прегледите обично се завршуваат во рок од 30 до 90 дена во случаи кога прегледот „не зависи од настани чиј тајминг е надвор од контролата на Мудис“, според резимето на методологијата објавена од комисијата за рејтинг.