Мудис го намалува кредитниот рејтинг на шест американски банки

18

Moody’s Investors Service ја стави First Republic bank (FRB) и пет други американски заемодавачи на преглед за намалување на рејтингот, што е најнов знак на загриженост за здравјето на регионалните финансиски компании по падот на Silicon Valley Bank.

Блумберг објави дека, покрај FRB, на листата за ревизија се и Western Alliance Bancorp, Intrust Financial Corp, UMB Financial Corp, Zions Bancorp. и Comerica Inc. Компанијата за кредитен рејтинг ја наведе загриженоста за зависноста на наведените заемодавци на необезбедени депозити и нереализирани загуби во нивните имотни портфолија.

Овој потег уследи откако акциите на американските банки паднаа, дури и кога владата ги спаси штедачите на SVB и откри нов кредитен капацитет за поддршка на финансирањето на кредиторите и спречување на нови банкротства. Мудис, исто така, ја намали рејтингот на Signature Bank, откако заемодавачот затвори во текот на викендот.

Акциите на First Republic со седиште во Сан Франциско паднаа за рекордни 62% во понеделникот, додека Western Alliance со седиште во Феникс паднаа за 47% и Comerica со седиште во Далас паднаа за 28%.

Во случајот со FRB, Мудис рече дека нејзиниот удел на депозити што го надминуваат прагот на федералното осигурување го прави неговиот профил на финансирање поранлив на брзи, големи повлекувања.

„Доколку би се соочила со поголем одлив на депозити од очекуваното, а бекстопот за ликвидност се покаже како недоволен, банката ќе мора да продава средства, што би ги кристализирало нереализираните загуби“, велат од Мудис.

Хартиите од вредност на банката расположливи за продажба и чувани до доспевање сочинуваат повеќе од една третина од заедничкиот капитал од ниво 1 на FRB во декември, се додава.

First Republic bank претходно соопшти дека ја подобрила и диверзифицирала својата финансиска позиција преку пристап до дополнителна ликвидност од Федералните резерви и JPMorgan Chase & Co.

Фото: Freepik