На 16 години го напуштил училиштето, на 20 основал фирма – кој е милијардерот што леташе во вселената

323

Ричард Чарлс Николас Брансон, англискиот милијардер е роден во Лондон на 18 јули 1950 година. Вчера, тој ги надмина границите и напиша историја летајќи во вселената.

Неговата мантра е: “Јас работам напорно и упорен сум. Верувам во цели, но не сонувам за невозможното. Што и да сакам да направам во животот, сакам да сторам добро, не против мојата волја“.

Во деловниот свет, тој е познат како основач на компанијата Virgin Galactic, но и Virgin Group (основана во 1970 година), група која денес контролира повеќе од 400 компании од различни области.

Според последните податоци, неговата сегашна нето вредност е 5,9 милијарди долари.

Неговиот татко бил шанкер, а мајка му стјуардеса. Брансон имал дислексија и не напредувал добро во училиште. На последниот училишен ден, неговиот учител му рекол на Брансон дека “ќе заврши во затвор или ќе стане милионер во животот“. Се откажал кога имаше 16 години од училиштето и се посвети на првиот бизнис. 

Тоа беше списание за студенти The Student: првото издание беше готово во 1966 година и тие успеаја да заработат неверојатни осум илјади долари од продажбата на рекламен простор.

Интересно е што Virgin – компанија за дистрибуција по плочи по пошта, е создадена за да го “поддржи“ опстанокот на списанието, а потоа една активност се потпирала на друга. Брансон исто така отвори музичко студио во 1972 година во Оксфордшир и беше формирана Virgin Records. 

Потоа отвори радио под иста бренд, а во осумдесеттите години се роди идејата за авиокомпанијата Virgin Atlantic Airways.

Денес, Брансон е посветен на скоро секоја област: од медиуми, осигурување, издавачки куќи, до непрофитни организации и истражување на вселената.

Брансон има фирма и во Босна и Херцеговина. Компанијата Virgin Pulse Bosnia работи во Тузла веќе неколку години. Оваа компанија е дел од Virgin Pulse, компанија сопственост на Брансон. Тоа е софтверска компанија која постојано ги проширува своите капацитети во БиХ и вработува млади, образовани кадри.

Фото: Facebook