На германските угостители им недостасуваат повеќе од 65.000 работници

24

Во германските ресторани и хотели моментално недостигаат повеќе од 65.000 вработени, според здружението на угостители Дехога. Недостигот од вработени, според месечните анкети, е постојан проблем за индустријата, велат од здружението за ДПА.

„Федералната агенција за труд објави 33.160 работни места во угостителството за јуни. Сепак, претпоставуваме дека вистинската побарувачка е најмалку двојно поголема, бидејќи многу компании повеќе не ги пријавуваат своите слободни работни места“, рече Сандра Варден, експерт за пазарот на труд од Дехога.

Варден укажа на бројките од јуни 2019 година кога беа пријавени скоро 40.000 слободни работни места. „И како што знаеме, проблемот се влоши оттогаш (во пресрет на пандемијата)“, рече таа.

„Особено сега, со сезоната на годишни одмори и зголемениот интерес за туристичките дестинации, потребата продолжува да расте“, рече таа.

Во меѓувреме, гастрономскиот бизнис се справи со ситуацијата најдобро што можеше. „Има установи кои поради недостиг од вработени се принудени да го скратат работното време, да затвораат во одредени денови или да ја ограничат понудата на менито. Некои ресторани почнаа да воведуваат повеќе самопослужување.

Дехога се надева дека брзо ќе се почувствуваат ефектите од законот за квалификувана работна сила од странство и дека бегалците полесно ќе се вработат.

Дополнително, здружението повика на кампања за обука за повеќе вештини и повеќе да се вреднуваат практичните професии и вештини.