На овие прашања искусниот инвеститор бара одговор секојпат кога планира нова инвестиција

295

Познатиот американски инвеститор и милијардер Ворен Бафет е синоним за успешен инвеститор со децении. Овој Американец ја основаше својата компанија Berkshire Hathaway, а потоа го запозна Чарли Мангер кој му стана десна рака и потпретседател на империјата.

На менувањето на стратегиите за инвестирање не влијаел само Мангер, туку и инвеститорот Филип Фишер кој ги советува инвеститорите да најдат одговор на следниве квалитативни прашања:

1. Дали компанијата има разновиден спектар на производи и доволен потенцијал за раст на пазарот?

2. Дали раководството на компанијата е подготвено да развие нови производи доколку побарувачката за старите се намали?

3. Што е со конкуренцијата во компанијата? Дали е  финансиски стабилна? Дали прават  популарни производи?

4. Дали самата индустрија има иднина?

5. Колку ефикасно компанијата инвестира во истражување и развој?

6. Дали компанијата бележи висок степен на повторна продажба и задоволни клиенти?

7. Каква е корпоративната култура, дали вработените се задоволни?

8. Може ли една компанија да преживее без да се потпира на еден одличен менаџер?

9. Дали раководството на компанијата има за цел да генерира краткорочен или долгорочен профит?
10. Дали раководството на компанијата ужива беспрекорна репутација?
11. Дали управувањето со компанијата е целосно отворено со своите акционери?

12. Дали извршниот директор се обидува да го одржи успехот на компанијата во тешки периоди?

Фото: Pixabay