На Волстрит се тргува претпазливо, заработката на компаниите не е импресивна

27

На Волстрит, индексот S&P 500 падна во вторникот, додека Nasdaq порасна, по претпазливото тргување бидејќи кварталните деловни резултати од американските компании и банки беа неимпресивни.

Dow Jones падна за 1,14 отсто, на 33.910 поени, а S&P 500 падна за 0,20 отсто, на 3.990 поени. Индексот Nasdaq зајакна, пак, за 0,14 отсто, на 11.095 поени.

Растот на Nasdaq најмногу се должи на скокот на цената на акцијата на Tesla за повеќе од 7 отсто, по веста дека во јануари се зголемила продажбата на производителот на електрични автомобили во Кина.

Акциите на Morgan Stanley пораснаа за речиси 6 отсто, откако банката објави подобри од очекуваните оперативни резултати за изминатиот квартал.

Поради послабите резултати од очекувањата, цените на акциите на Goldman Sachs and Travelers Co драстично паднаа.

Во наредните денови и недели инвеститорите ќе се фокусираат на кварталните финансиски резултати на компаниите.

Аналитичарите во анкетата на Ројтерс проценуваат дека заработката на компаниите од индексот S&P 500 паднала за 2,4 отсто во четвртиот квартал од минатата година во однос на истиот период претходната година поради високата инфлација и забавувањето на економскиот раст.

Така, последните денови на најголемата светска берза се тргува повнимателно, откако цените на акциите силно пораснаа во првите две недели од новата година.

Ова се должи на корекцијата на цените на акциите, по остриот пад минатата година, како и на намалувањето на инфлаторните притисоци во САД, што отвори простор за Fed да ги зголеми каматните стапки помалку агресивно.

На пазарот на пари се проценува дека челниците на ФЕД на состанокот во февруари ќе ги зголемат клучните каматни стапки за 0,25 процентни поени, а не за 0,50 поени, како што направија на последниот состанок минатата година.

И на повеќето европски берзи цените на акциите вчера пораснаа. Додуша, лондонскиот FTSE индекс ослабе за 0,12 отсто, на 7.851 поен, но франкфуртски DAX порасна за 0,35 отсто, на 15.187 поени, а париски CAC за 0,48 отсто, на 7.077 поени.