Над 60% од американските домаќинства не платиле данок на доход во 2020 година (инфографик)

9

Речиси 61 отсто од американските домаќинства не платиле федерален данок на доход во пандемиската 2020 година поради намалените приходи и зголемените владини субвенции што ги избришаа даночните обврски, според Центарот за даночна политика Urban-Brookings.

Бројот на домаќинства кои не должат ништо е 106,8 милиони, наспроти 75,9 милиони во 2019 година, според студијата објавена во средата. Учеството од 60,6% минатата година е споредено со 43,3% во петте години пред пандемијата.

Се очекува дека бројот на семејства без федерален данок на доход ќе остане висок до 2021 година, со околу 101,7 милиони домаќинства, или 57,1%.

Податоците нагласуваат како неколку федерални мерки за помош, вклучително и плаќање стимулации, бенефиции за невработеност и проширени даночни кредити за деца, целосно ги надоместија федералните даноци што инаку многу семејства би ги должеле за време на пандемијата.

Домаќинствата кои заработуваат помалку од околу 28.000 американски долари нема да должат данок на доход оваа година, ниту пак три четвртини од семејствата кои заработуваат помеѓу 28.000 и 55.000 долари, откри Центарот за даночна политика. Околу 43% од семејствата со среден приход нема ништо да должат на даночните власти од своите приходи.

Федералната влада најверојатно нема да одобри нова рунда стимулации. Но, демократите се залагаат за продолжување на проширувањето на даночниот кредит за деца, кој истекува подоцна оваа година. Ова може да значи дека повеќе семејства со деца ќе видат намалување на даночните сметки.