Нафтата стигна 85 долари за барел, пазарот е под притисок од енергетската криза

95

Цените на нафтата на светските одредници се зголемија за време на тргувањето во петокот наутро. Брент може да ја заврши неделата со раст од 2,5%, додека WTI – 3,5%.

Котите се зголемија за повеќе од 13% во последниот месец, поддржани од знаци дека резервите ќе бидат ограничени во следните неколку месеци, бидејќи скокот на цените на гасот и јагленот доведе до масовно свртување кон нафтените производи.

Аналитичарите од Банката на Америка прогнозираа недостаток на снабдување на пазарот од околу 1 милион барели дневно, пишува Trading Economics. Во исто време, експертите на Голдман Сакс веруваат дека цената на Брент до крајот на оваа година може да порасне до 90 долари за барел, бидејќи пазарот доживува „најдолг дефицит во последните децении“.

„Енергетската криза доведе до пораст на пазарот, што ја става нафтата во добра позиција“, рече Вивек Дар, аналитичар за суровини во Комонвелт банката.

Цената на декемвриските фјучерси за сортата Брент на лондонската берза ICE Futures утрово изнесуваше 84,85 долари за барел, што е за 0,85 долари повеќе од крајот на претходната сесија. Како резултат на тргувањето во четвртокот, овие договори пораснаа за 0,82 долари (1%) – на 84 долари за барел.

Ноемвриските фјучерси на американската WTI во е-трговија на Њујоршката берза (NYMEX) достигнаа 82,07 долари за барел, што е за 0,76 долари повеќе од конечната цена вчера. Еден ден претходно, вредноста на овие договори се зголеми за 0,87 долари (1,1%) – на 81,33 долари за барел.

Тензиите на пазарот не можеа да бидат сопрени од податоците на американското Министерство за енергија за промените во залихите минатата недела. Трговските резерви на нафта во земјата се зголемија за 6,09 милиони барели минатата недела, на 426,98 милиони барели.

Аналитичарите анкетирани од Волстрит журнал очекуваа значително помал пораст – само 900 илјади барели.

Сепак, податоците исто така покажуваат дека залихите на бензин се намалија за 1,96 милиони барели (аналитичарите очекуваа зголемување за 600 илјади барели) и изнесуваат 223,11 милиони барели.

Трговските резерви на „дестилати се намалија за 24.000 барели (аналитичарите прогнозираа пад од 1,1 милион барели) на 129,31 милиони барели.

Американското производство на нафта се зголеми за 100.000 барели дневно на 11,4 милиони барели дневно.