Нафтените пазари ги чека хаос: ЕУ ја подигнува енергетската војна против Русија на ново ниво

33

Европа е повторно подготвена да го зголеми притисокот врз приходите од руската нафта, обидувајќи се да ја исцеди воената каса на претседателот Владимир Путин.
Но, некои енергетски аналитичари се загрижени дека предложените мерки би можеле да предизвикаат „значителна нерамнотежа на пазарот“.

Забраната за извоз на руски нафтени деривати од страна на Европската унија треба да стапи на сила на 5 февруари. Ембаргото ќе стапи на сила точно два месеци откако Западот го направи убедливо најзначајниот чекор за намалување на приходите од извозот на фосилни горива што ја финансираат руската војна.

На 5 декември, Групата седум воведе плафонска цена за руската нафта од 60 долари. Тоа дојде заедно со забраната за увоз на руска сурова нафта од страна на ЕУ, како и соодветните забрани од другите партнери од Г-7, пренесува CNBC.

Се верува дека претстојното ембарго на ЕУ за руските нафтени производи ќе биде и покомплексно и подеструктивно од она што беше претходно.

Како дел од шестиот пакет санкции на Европската унија против Русија, усвоен во јуни минатата година, 27-члениот блок воведе забрана за купување, увоз или пренос по море на сурова нафта и нафтени деривати од Русија.

Ограничувањата на руската сурова нафта стапија на сила на 5 декември, додека мерките насочени кон рафинираните нафтени деривати на Москва ќе важат од 5 февруари.

Аналитичарите од консултантската компанија за политички ризици Eurasia Group предупредија дека сегашната забрана на ЕУ „веројатно ќе има поразорен ефект од претходните санкции на ЕУ за увозот на сурова нафта“.

Загриженоста за натамошни нарушувања на снабдувањето доаѓа во време на разговори за дополнителни ограничувања на цената на нафтата. ЕУ и нејзините сојузници Г-7, наводно, размислуваат за ограничување на цената од 100 долари за барел за премиум руски нафтени производи како што е дизелот и ограничување од 45 долари за производи со попуст како што се мазутот и индустриските мазива.

Праговите, кои првпат ги објави Блумберг минатата недела, се очекува да стапат на сила на 5 февруари, иако бројките би можеле да се променат за време на разговорите меѓу земјите-членки и сојузниците на блокот.

Портпаролот на Европската комисија, извршната власт на ЕУ, рече дека разговорите меѓу земјите-членки се во тек, но одби да даде дополнителни детали.

„Доколку се воведе, тоа би било во последен момент, потенцијално создавајќи поголема конфузија на пазарот“, велат аналитичарите на Eurasia Group.

„Очекуваме одредено нарушување, особено веднаш по забраната, бидејќи пазарите на ЕУ продолжуваат да ги редат алтернативните набавки“, рече Метју Шервуд, аналитичар во Економист интелиџенс унит, за CNBC преку е-пошта. „Очекуваме и ова да изврши притисок врз цените на нафтата воопшто.

Шервуд рече дека тимот на EIU предвидува одредено престројување на тековите, при што Москва испраќа повеќе барели во Кина, Индија, Блискиот Исток и Африка, а Европа ќе го засили увозот од Индија, Кина, Блискиот Исток и САД.

Ова, додаде тој, веројатно ќе ги зголеми транспортните трошоци.

Енергетските аналитичари беа скептични за влијанието на плафонот на цената на Г-7 врз руската нафта, особено затоа што Москва успеа да пренасочи голем дел од своите европски поморски испораки во Кина, Индија и Турција.

ЕУ ги повика Индија и Кина да поддржат ограничување на цената на руската нафта. И покрај ова, увозот на нафта од Индија се наведува дека скокнал на петмесечен максимум во декември, бидејќи земјата активно го зголемила купувањето на руска сурова нафта, додека Кина се сметала за втор најголем купувач на нафта од Урал во јануари.

Фото: Pixabay