Најбогатиот индиски банкар поднесе оставка

22

Милијардерот и најбогат индиски банкар Удај Котак, кој ја основаше и ја водеше банката Котак Махиндра, поднесе оставка од функцијата извршен директор и главен извршен директор четири месеци пред истекот на неговиот мандат, соопшти банката преку берзата во саботата.

Предвременото излегување на Котак од четвртата по големина банка во земјата е од лични причини, според соопштението, но аналитичарите велат дека тоа ќе ја намали загриженоста дека присуството на Котак ќе се меша во работата на неговиот наследник. Котак, во моментов е 132. најбогат човек во светот според Форбс, со имот проценет на 13,3 милијарди американски долари.

Дипак Гупта, моментално заеднички извршен директор во компанијата, ќе биде главен извршен директор до 31 декември, додаде банката.

Веќе некое време размислувам за оваа одлука и верувам дека тоа е вистинската работа за нашата институција“, напиша Котак во писмото испратено до индиските берзи.

Индиските банкарски регулативи, како што пишува Ројтерс, го ограничуваат мандатот на извршните директори на банките и другите кредитни институции на 12 години, доколку и тие се главни акционери.

Мандатот на Котак требаше да истече во декември.