Најдобри градови за работа од далечина

45

Доколку сакате „работен ден“ надвор од канцеларијата, Барселона можеби е идеалната дестинација.

IWG, компанија која се занимава со наоѓање решенија за работа, спореди 26 градови низ светот, оценувајќи ги на скала од 1 до 10 за следните категории:

– Климатизација
– Култура
-Сместување
– Превоз
-Храна и пијалок
-Среќа
– Брзина на Интернет
-Достапност на флексибилен работен простор

„Категориите се избрани за да се земе предвид оптималната средина за работа во странство, вклучително и основните услови за живот. Исто така, постојат фактори кои можат да влијаат на продуктивноста, како што се пристапот до интернет и достапноста на флексибилни работни простори“, рече Дарен Роџерс, менаџер во IWG, во Сингапур.

Барселона, позната по својата енергична културна сцена и речиси целогодишното сонце, излезе на врвот меѓу оние кои „бараат совршен спој на работа и одмор“, соопшти IWG.

IWG, исто така, спроведе истражување на повеќе од 1.000 хибридни работници, кое покажа дека речиси три од пет (57 проценти) го продолжиле својот одмор работејќи од странство.

„Хоризонтите на денешните работници повеќе не се ограничени само на нивните земји. Видовме дека вработените ширум светот навистина ја ценат можноста да можат да го продолжат својот одмор, а за возврат имаат корист и работодавците, со високо ангажирани, среќни и продуктивни тимови“, додаде Роџерс, според CNBC Make It.

Најдобрите градови за далечина
Истражувањето покажа дека брзината на интернет е клучна за дигиталните номади – надминувајќи ги трошоците за живот и временските услови.

„Подемот на хибридната работа сега им овозможува на работниците да работат од каде и да можат, да бидат најпродуктивни, дури и ако се во странство. Ова е овозможено со облак технологијата, која бара сигурна, висококвалитетна интернет конекција“, истакна Роџерс.

Сингапур постигна најбрза интернет брзина (9), следен од Њујорк (8,5) и Хонг Конг (8). Сингапур се најде на 21. место на листата, со одлични резултати во другите категории како среќа и транспорт.

„Сингапур е исто така најголемиот финансиски центар во Азија, а космополитскиот град е дом на најдобриот аеродром во светот, кој често се смета за дестинација за лесен пристап до остатокот од Азија, вклучувајќи ја и Југоисточна Азија“, велат од IWG.

Барселона и Торонто, двата најголеми града, постигнаа особено добри резултати во брзината на интернетот и цените за сместување.

Топ 10 градови за далечински работи:
Барселона
Торонто
Пекинг
Милано
Њујорк
Рио де Жанеиро
Амстердам
Париз
Џакарта
Лисабон

На пример, просечната месечна кирија во Барселона чини 1.158 долари и 1.769 долари во Торонто, во споредба со 3.632 долари во Њујорк, кој е најскап на листата.