Најдобрите плажи во Европа, а не се во Шпанија или Италија

265

Интернет порталот BeachAtlas секоја година прави анкета која врз основа на гласовите на експерти за патувања, инфлуенсери, блогери и новинари дава одговор кои се најдобрите плажи во светот.

Од оваа година истражувањето го „зајакнаа“ со вештачка интелигенција

Според истражувањата, две од најдобрите плажи во светот се наоѓаат во Европа. Сепак, ниту еден од нив не е во Шпанија или Италија, бидејќи нивниот пласман оваа година оди малку „подлабоко“ во суштината.

Потрагата по најдобрите плажи во светот обично е фокусирана на нивната визуелна привлечност. Сепак, оваа година BeachAtlas направи избор кој ги прошири и вклучи различни критериуми како што се вредноста за локалната заедница, различноста, културното значење и слично. Оваа година, рангирањето оди подалеку од чистата убавина.

Рејнисфјара на Исланд е најдобрата плажа во Европа

Две плажи во Европа се најдоа на првите десет, а Рејнисфјара во Исланд го зазеде шестото место. Плажата со црн песок е опишана како „исконски сведоштво за вулканското срце на Исланд“.

Рејнисфјара е плажа со црн песок на југот на Исланд, во близина на градот Вик. Познат е по своите високи столбови од карпи, познати како Рејнисдрангар, кои се издигнуваат од морето. Оваа плажа има и импресивни клисури и пештери за истражување.

На 10-то место на листата е плажата Омаха во Нормандија, Франција, историска локација за слетување во Втората светска војна за време на инвазијата на сојузничките сили на Денот Д. Долгата песочна плажа се протега по должината на брегот, нудејќи прекрасен поглед на Атлантскиот Океан. Опкружен е со зелените ридови и полиња на Нормандија, создавајќи живописен пејзаж кој го одзема здивот.

Денес, Омаха е место за сеќавање и чест на храбрите војници кои загинаа таму, а покрај плажата има споменици и музеи посветени на операцијата „Оверлорд“ и нејзините жртви.