Најдобрите земји за започнување бизнис во 2024 година

71

Можностите и предизвиците со кои се соочуваат претприемачите и сопствениците на бизниси брзо се менуваат заедно со остатокот од светот. Без разлика дали сакаме да основаме нова фирма или да се приклучиме на основана компанија, треба да имаме на ум неколку работи, вклучувајќи ја леснотијата на водење бизнис, пазарниот потенцијал, даночната структура, иновативниот екосистем, квалитетот на работната сила и слично.

Врз основа на најновите статистички податоци и трендови од различни извори, подолу е листа на некои од најдобрите земји за започнување или приклучување бизнис во 2024 година. Но, на конечната одлука може да влијаат многу други елементи, вклучувајќи личен вкус, деловни цели, цел пазар, индустриски сектор, финансиски ограничувања, толеранција на ризик и потенцијал за раст. Затоа, препорачливо е да се направи сеопфатна студија и да се консултира експерт пред да донесете каква било одлука.

Еве ги најдобрите места и земји за започнување бизнис во 2024 година:

Дубаи
Дубаи е еден од седумте емирати кои ги сочинуваат Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ), просперитетна и модерна земја од Блискиот Исток. Дубаи е познат по својот прекрасен хоризонт, богат начин на живот, разновидна култура и динамична економија. Дубаи нуди многу удобности за деловни патници и бизниси, особено во неговите различни слободни зони. Во Дубаи има околу 40 слободни зони кои опслужуваат низа сектори и бизниси, вклучувајќи ИКТ, медиуми, финансии, злато и накит, здравство, вештачка интелигенција и други.

Визата за деловен посетител овозможува влез во Дубаи за краткорочни деловни посети, како што се присуство на состанок, конференција или саем, спроведување на истражување на пазарот или преговарање за договор. Инвеститорската виза овозможува влез во Дубаи за инвестирање во постоечки или нов бизнис во Дубаи, доколку се инвестирани најмалку 10 милиони АЕД во еден или повеќе бизниси во Дубаи, директно или преку инвестициски фонд.

Ирска
Ирска е мала островска земја која е членка на еврозоната и на Европската унија. Позната е по тоа што е центар на иновации, образование и култура, како и топла и добредојдена дестинација за одмор за туристи и инвеститори. Ирска има неколку слободни зони кои нудат даночни ослободувања, царински давачки и поедноставени деловни процедури. Двете најважни се слободната зона на аеродромот во Даблин, која е центар на авијациската и логистичката индустрија и слободната зона Шенон, најстарата и најголемата слободна зона во Ирска.

Обединето Кралство
Друга омилена дестинација за претприемачите и сопствениците на бизниси е Обединетото Кралство, особено во секторите како што се fintech, е-трговија, биотехнологија, игри и креативни индустрии. ОК има голем и софистициран пазар, просперитетен екосистем за иновации, поволна даночна структура и силен судски систем. По напуштањето на ЕУ, Велика Британија соопшти дека ќе воспостави 10 бесплатни пристаништа во Англија, Велс, Шкотска и Северна Ирска.

Соединети Држави
За претприемачите и сопствениците на бизниси, Соединетите држави остануваат едно од најатрактивните места поради огромниот и разновиден пазар, силната иновациска култура, богатството и работната сила и поволното регулаторно опкружување. Во САД има повеќе од 250 надворешно-трговски зони (FTZ), кои овозможуваат увоз, складирање и преработка на странска стока без царина. FTZ се контролирани од Царината и граничната заштита на САД и се наоѓаат во близина на пристаништа, аеродроми или гранични премини.

Австралија
Австралија е уште една пожелна локација за претприемачите и сопствениците на бизниси, особено во индустриите како што се образовната технологија, здравствената технологија, чистата технологија и туризмот. Австралија нуди сигурна и успешна економија, добредојдена и приспособлива регулаторна средина, богата и разновидна база на природни ресурси и супериорен и широко достапен образовен систем.

Канада
Канада е голема и разновидна земја со силна економија, добро воспоставен политички систем, висок животен стандард и култура што го поздравува. Канада има 12 надворешно трговски зони (FTZ) кои обезбедуваат забрзани царински процедури, даночни ослободувања и тарифни отстапки за бизнисите. FTZ се управувани од Агенцијата за гранични услуги на Канада и се наоѓаат во близина на главните пристаништа, аеродроми или гранични премини. FTZ му помагаат на канадскиот економски раст, иновации и диверзификација на бизнисот.

Нов Зеланд
Нов Зеланд е мала, но просперитетна островска нација со репутација на лидер во одржливоста на животната средина, социјалната благосостојба и културната разновидност.