Најголемата светска компанија за храна ги зголеми цените за 5 отсто

73

Најголемата светска компанија за храна и пијалаци – Нестле, ги зголеми цените за повеќе од 5 проценти во првите три месеци од оваа година, пишува CNN Business.
Потрошувачите во Северна Америка беа најтешко погодени со зголемување на цената од 8,5 отсто, објави компанијата во својот извештај за заработка за првиот квартал.

Јужна Америка го забележа вториот најголем раст, при што цената на производите на Нестле порасна за 7,7 отсто. Извршниот директор Марк Шнајдер сигнализираше дека повеќе зголемувања се на хоризонтот.

– Ги зголемивме цените на одговорен начин и ја видовме постојаната побарувачка на потрошувачите, се вели во соопштението.

Инфлацијата продолжува нагло да расте, што ќе бара дополнителни мерки за утврдување на цените и ублажување на последиците во текот на целата година.