Најголеми извозници на ф’стаци во светот

101

САД беа најголеми извозници на ф’стаци во светот во текот на минатата година, покажуваат податоците на Tridge. Од извоз заработија 1,4 милијарди долари или 19,77% помалку одошто во 2019 година.

Втор најголем извозник на ф’стаци лани беше Иран со 565,26 милиони долари или 13,75% повеќе во споредба со една година претходно. Зад нив е Германија со извоз вреден 121,4 милиони или 85,64% повеќе од 2019 година.

Меѓу најголемите извозници на ф’стаци лани беа и: Хонгконг (92,9 милиони долари), Обединети Арапски Емирати (69,18 милиони долари), Холандија (46,76 милиони долари), Белгија (26,17 милиони долари), Шпанија (14,53 милиони долари), Виетнам (10,75 милиони долари) и Турција (8,5 милиони долари).

Фото: Pexels