Најголемиот ланец на кино сали ќе овозможи плаќање во криптовалути

20

AMC Entertainment ќе започне да прифаќа биткоин како средство за плаќање билети во своите кина во САД, што ќе го направи првиот ланец на кино сали што прифаќа криптовалути како опција за плаќање.

АМС ќе започне да користи ИТ системи кои овозможуваат плаќање во криптовалути, како и преку Google Pay и Apple Pay, во сите 593 кина во САД до крајот на оваа година.

Овој потег доаѓа во време кога најголемиот ланец на кино сали се обидува да ги зголеми приходите во обид да се опорави од пандемијата на коронавирус.

Од почетокот на годината, цената на акцијата на АМС се зголеми за скоро 1.600%, од околу два долари по акција минатиот декември на речиси 34 долари по акција денес.

Компанијата, исто така, објави помала загуба од очекуваната од 344 милиони долари помеѓу март и јуни. Аналитичарите прогнозираа загуба од 440 милиони долари за АМС поради пандемијата Ковид-19.

Фото: Facebook