Најплатената жена: Ќе се опоравите од глупоста, само не тргувајте со интегритетот

209

Сафра Кец (61) е најплатената жена извршен директор на денешницата.  По потекло е еврејка и како шестгодишно дете со родителите емигрирала во Америка од Романија.

Според магазинот Fortune, нејзината годишна плата надминува 51,5 милиони долари.

Така, работите и односите во деловниот свет значително се менуваат, особено во ИТ секторот. Жените полека но сигурно влегуваат во „технолошката“ трка и заземаат многу одговорни позиции.

Сафра Кец е име кое можете да го најдете на рангирањето на најуспешните, најбогатите, највлијателните во деловниот свет пред години. Во Oracle е веќе 22 години. Од 2001 година, кога се приклучи на главниот корпоративен одбор, нејзината кариера во Oracle е незапирлива.

Oracle приказна

Кец е банкар и нејзината специјалност е инвестициско банкарство, но докторирала право. Таа беше назначена за финансиски директор на Oracle во 2006 година и една од нејзините обврски беше лично да одговара на Лери Елисон, ко-основачот на компанијата. Според бројките, нејзиниот пласман бил полн погодок и Oracle забележал само раст, со двоцифрени проценти.

По оставката на Лери Елисон, Кец беше назначена на позицијата извршен директор заедно со Марк Херд. По смртта на Херд пред три години, Кец е сама на функцијата извршен директор, а ја извршува и работата финансиски директор.

„Виновникот“ за растот

Сафра Кец не сака да се пишува за неа. Таа одговара на повиците да држи предавања за финансии на факултетите, но не сака да им се обраќа на медиумите.

Во деловниот свет за неа кружи приказната дека таа е личноста која ја завршува работата кога ќе ги земе под своја закрила. Инаку, во корпорацијата „Оракл“ е прв „виновник“ за сè, како што наведуваат медиумите, за сите агресивните аквизиции што се вршеле години наназад, а ги имало над 130.

Таа е една од највлијателните жени во светот и често ја прашуваат за местото на жените на менаџерски позиции во светот на софтверот. Таа рече:

„Треба да бидете подобри. Мора да работите подобро, да издржите подолго и да бидете погласни!“

Сафра Кец е извонреден пример за комбинација на деловна иницијатива и организациски вештини. Бизнис критичарите тврдат дека со нејзиното доаѓање на врвните позиции во Oracle, оваа корпорација станала незапирлив гигант, пренесува порталот Bonitet.com.

Глупост и интегритет

Една од изјавите кои ги дала за магазинот Форбс и која со задоволство се цитира е нејзиното размислување за интегритетот и глупоста. Таа рече:

„Факт е дека можете да се опоравите од глупоста, глупав потег, но не можете да се опоравите ако лажете.

Интегритетот е многу важен.

Не плашете се да изгледате глупаво, но никогаш не се ставајте во позиција да тргувате со интегритет и да правите компромиси“.

Во едно кратко интервју за нејзината работа во Oracle и светот на софтверот на прашањето како е да се биде шеф на таква корпорација, таа рече:

„Нека не ве залажуваат титули. Не се гледам себеси како голем „шеф“. Попрво би рекол дека имам 13 илјади шефови, а тоа се моите вработени и уште половина милион газди, кои се наши клиенти“.