Најскапите јадења од морска храна во светот

186

За љубителите на морската храна – вкусни, невообичаени и неверојатно скапи специјалитети.

Fourchu Lobster

l-ecole-lobster-platter_650_20130614

Врвна сорта на јастог од којашто еден грам чини 20 долари. Достапен е само 10 недели годишно.

Coffin Bay King Oysters

oysters-for-dummies2

Остриги чија цена изнесува 100 долари за едно парче.

Buddha Jumps over the Wall

Dinner-and-a-Movie-BuddhaJumpOverWall

Супа од ракови со интересно име, Буда скока преку ѕидот. Цената за една чинија е 169,86 долари и се нарачува пет дена претходно.

Puffer Fish

puffer-fish-dish

Отровна риба што само искусни готвачи знаат безбедно да ја спремат. Цена 280 долари.

Lobster Frittata

Zillion-Dollar-Lober-Frittata2ll

Јадење од јастог и Севруга кавијар по цена од 1.000 долари.

Baby Eel

77559

Малечки од јагула чија цена е 2.000 долари за килограм

Samundari Khazana Curry

most_expensive_curry_19odhcq-19odiqk

За 3.200 долари ова јадење ви нуди Шкотски јастог, Devon краби, бели тартуфи и злато што се јаде.

Posh Pie

pie1

Најскапата пита во светот чини 9.484 долари, а се состои од црни тартуфи, јастози и 23 каратен златен лист.

Almas Caviar

almas-caviar

Една порција од овој кавијар чини 25.000 долари. Истиот се служи со 24 каратно злато.

Bluefin Tuna

0000875

Оваа туна постави неверојатен рекорд во 2013 година кога за неа беа платени 1,76 милиони долари. Ова е најскапата риба во светот и воедно најскапата морска храна.