Најскапите слики на Пикасо

51

o-PABLO-PICASSO-facebook

Пабло Пикасо засекогаш ќе остане запаметен во историјата на ликовната уметност, оставјќи зад себе над 20.000 дела – слики, керамика и носии. Тој спаѓа меѓу најпознатите ексцентрични уметници. Периодот помеѓу 1901 и 1904 година е познат како неговиот Син период. Во 30-тите години тој веќе е проголтан од смелите бои и надреалните контури. Неговата работа е високо ценета денес и неговите слики се продаваат за милиони. Видете кои се 10-те негови најскапи дела денес:

10. Au Lapin Agile (1904 година) – 40,7 милиони долари

p10(17)

9. La Lecture (1932) – 40,7 милиони долари

p9(1)

8. Yo, Picasso (1901 година) – 47,9 милиони долари

p8(24)

7. Le Reve (1932) – 48,4 милиони долари

p7(24)

6. Femme Assise Dans Un Jardin (1938 година) – 49,5 милиони долари

p6

5. Pierrette’s Wedding (1905 година) – 51,3 милиони долари

p5(29)

4. Femme Aux Bras Croises (1902 година) – 55 милиони долари

p4(29)

3. Dora Maar Au Chat (1941 година) – 95,2 милиони долари

p3(34)

2. Garcon a La Pipe (1905 година) – 104 милиони долари

p2(30)

1. N *** , Green Leaves and Bust (1932 година) – 106,5 милиони долари

p1(34)