Најскапо продадени автомобили на јавни аукции

12

Ретките автомобили секогаш се во мода. Луѓето плаќаат многу пари за да го добијата најдоброто од понуденото. Се верува дека најскапиот автомобил што некогаш бил продаден, е продаден за 52 милиони долари. Сепак, ова не може да се потврди, бидејќи тој бил продаден со приватен договор. Единствениот начин целосно да се потврди цената на продажбата на автомобилите е кога се одржува преку јавно наддавање.

Во светот постојат голем број на аукциски куќи што се специјализирани за продажба на екстремно ретки и вредни автомобили. Тие често одржуваат ексклузивни настани со цел да ги продадат луксузните автомобили.

Еве кои се 10-те најскапо продадени автомобили на јавни аукции:

10. Mercedes Benz 540K Special Roadster од 1936 година: 11.770.000 долари

10

9. Ferrari 250 Testa Rossa од 1957 година: 12.402.500 долари

9

8. Ferrari 375MM Berlinetta Competizione од 1953 година: 12.812.800 долари

8

7. Ferrari 250 LM од 1963 година: 14.300.000 долари

7

6. Bugatti Royale Kellner Coupe од 1931 година: 14.900.000 долари

6

5. Ferrari Testa Rossa Prototype од 1957 година: 16.390.000 долари

5

4. Ferrari 250 GTO од 1963 година: 19.400.000 долари

4

3. Ferrari 275 GTB-4 NART Spyder од 1967 година: 27.500.000 долари

3

2. Mercedes Benz W196R Silver Arrow од 1954 година: 29.601.500 долари

2

1. Bugatti Type 57SC Atlantic од 1936 година: 43.700.000 долари

1