Најценета вештини кај вработените: Работодавците најтешко наоѓаат таков кандидат

155

Новото истражување покажа дека компаниите бараат една вештина, која е најтешко да се најде при вработување. Ставањето на сите ваши вештини и знаења на вашето CV не е доволно за да добиете нова позиција. Вашиот потенцијален шеф сака да види дека сте дисциплинирани, доверливи и се грижите за вашата работа.

„Силната работна етика“ е вештина број еден што компаниите ја бараат кај кандидатите, но таа е една од најтешките да се најде, според новото истражување на ADP.

Како дел од своето истражување, ADP анкетираше повеќе од 1.500 сопственици на бизниси, извршни директори и менаџери за вработување за нивните планови и приоритети за вработување во 2024 година.

Меките вештини се клучни
АДП ги праша малите, средните и големите компании кои вештини им даваат најмногу приоритет при новите вработувања. Дури и кога разговорите за важноста на техничката обука достигнаа врв, меките вештини се појавија како јасен победник.

„Силна работна етика“ е небулозен термин. Но, луѓето што го отелотворуваат имаат тенденција да бидат точни, организирани и ефикасни и што е најважно, подготвени да поминат повеќе за да ја завршат работата добро, според истражувањето на ADP.

Други меки вештини што ги сакаат работодавците вклучуваат решавање проблеми, управување со времето и комуникација.

Менаџерите анкетирани од ADP рекоа дека овие барани вештини се едни од најтешко да се најдат кај кандидатите, истакнувајќи дека силната работна етика и управувањето со времето се особено ретки.

Ако нововработеното лице ги поседува овие вештини, нивниот потенцијал и можности се неограничени. Можете да ги научите луѓето на одредени технички вештини потребни за работата, но ако на првиот ден дојде ново вработување со некои од тие вештини, учењето на тие технички работи станува многу полесно, поефикасно и попродуктивно“, рече Тина Ванг, потпретседател на човечки ресурси во ADP за CNBC Make It.

Како да ги искористите вашите меки вештини на интервју за работа?
Истакнувањето на вашите меки вештини може да ви даде конкурентна предност во интервјуто.

„Комуникациските и интерперсоналните вештини можат да станат очигледни во првите 5-10 минути од интервјуто. Бидете свои, имајте доверба во вашите животни искуства и тие нематеријални работи ќе им станат очигледни на работодавците“, рече Ванг.

За да покажете силна работна етика, Берт Бин, извршен директор на фирмата за регрутирање Insight Global, препорачува да најдете време да зборувате за најтешката работа што некогаш сте ја имале – кога работодавецот ќе ве праша кои се вашите силни страни или како се справивте со предизвикот на работа да работи.

„Нацртајте слика од она што треба да го правите секој ден и опишете како сте знаеле дека имате силна етика откако ситуацијата или работата завршила“. Секој има своја приказна да раскаже. Најдете го своето, вежбајте и зборувајте со страст“, ​​советува Бин.

Тој ја нагласи важноста да го објасните вашиот придонес во вашата последна позиција и како помогнавте да се подобри резултатот на компанијата. Таквите примери можат да помогнат да се илустрира вашата работна етика. Менаџерот за човечки ресурси може да види дека „тие не вработуваат само друг соработник, туку вработуваат некој што го разбира бизнисот и што ја поттикнува вредноста“.

Дури и ако немате многу работно искуство што треба да го наведете, Ванг рече дека можете да се вратите на оние од реалниот свет каде што покажавте силна работна етика или решивте проблем.