Нарачките за компјутери намалени за 20 отсто

41

HP ќе укине дури 6.000 работни места во следните три години поради намалената побарувачка за персонални компјутери, што го намали профитот на компанијата, како и нејзината конкуренција на светскиот пазар.

Заработката ќе биде од 3,20 до 3,60 долари по акција во фискалната година која завршува во октомври 2023 година, се вели во соопштението на HP во вторникот. Аналитичарите во просек претходно предвидуваа 3,61 долари по акција, според податоците собрани од Блумберг. Слободниот готовински тек ќе биде околу 3,25 милијарди долари, што исто така не е во согласност со претходните проценки.

Прогнозата претпоставува пад на продажбата на персонални компјутери од 10 отсто во фискалната година, изјави главниот извршен директор Енрике Лорес во интервјуто. „Очекуваме предизвикувачко пазарно опкружување“, рече тој.

HP, кој најголем дел од своите пари ги заработува продавајќи компјутери, забележа континуиран пад на побарувачката за компјутери. Започна со производи за широка потрошувачка по пониска цена, но се прошири бидејќи компаниите ја намалија работната сила и ги ограничуваа инвестициите во технологијата, рече Лорес.

Индустрискиот аналитичар Гартнер рече дека глобалната испорака на персонални компјутери паднала за речиси 20 отсто во третиот квартал – најголем пад откако почна да го следи пазарот во средината на 1990-тите.

Dell Technologies, која генерира 55 отсто од приходите од продажбата на компјутери, во понеделникот објави слаба перспектива за тековниот квартал и рече дека некои клиенти „го паузирале купувањето“ во блиска иднина.

Со цел подобро да управува со трошоците, HP ќе намали дури 10 отсто од својата глобална работна сила од 61.000 вработени во следните три години.

Компанијата ќе има околу 1 милијарда долари трошоци за реструктуирање, со околу 60 проценти во фискалната 2023 година, која започна овој месец. До крајот на фискалната 2025 година, планот треба да заштеди 1,4 милијарди долари годишно, се вели во соопштението на HP.

Акциите на HP поскапеа за околу 1,0 отсто во продолженото тргување по вчерашното затворање на Волстрит на 29,38 долари во Њујорк, но се намалени за 22 отсто од годината до денес.

Голем број технолошки компании најавија планови за намалување на работната сила во последните недели. Мета платформи и Амазон почнаа да укинуваат околу 10.000 работни места, додека Твитер отпушти повеќе од половина од својот персонал од 7.500 вработени.

Производителот на хард дискови Seagate Technology соопшти дека ќе укине околу 3.000 работни места, додека Cisco Systems минатата недела ги претстави плановите за укинување на неодреден број работни места и затворање на канцеларии.