Насмевни се за да платиш – нова ера во мобилното плаќање

3

alibaba mobilno plakanje

Кинескиот гигант за интернет продажба Alibaba наскоро може целосно да го промени концептот на плаќање и тоа со користење на лицето на сопственикот, пишува CNBC.

Корисниците на Alibaba во иднина би можеле да плаќаат така што ќе го скенираат своето лице со паметен телефон и трансакцијата ќе биде реализирана за кратко време.

smile to pay

Според најавите на извршниот директор на Alibaba, Џек Ма, услугата ќе го носи името Smile to pay (Насмевни се за да платиш) и во моментот е во бета верзија. Тој смета дека електронското плаќање понекогаш може да создава главоболки бидејќи корисниците често пати ги забораваат своите лозинки.

CeBIT 2015, 16. bis 20. März

На настанот за технологии и социјални мрежи во Хановер – CeBIT, Ма користејќи ја технологијата на препознавање на лицето успеал да купи поштенска марка од интернет.