Научниците предвидуваат голем пораст на сувите предели во следните 70 години

32

Научниците предвидуваат големо намалување на складирањето на копнената вода во следните 70 години, што ќе биде придружено со глобално проширување на сувата земја до околу 10 проценти, објави Кинеската академија на науките (CAS).
Намалувањето на складирањето вода, во кое доминира варијабилноста на врнежите и испарувањето, би можело да достигне од 41 до 84 отсто до 2100 година, според најновата студија објавена во списанието Science of Climate and Atmosphere, пренесува новинската агенција Ксинхуа.

За да го открие одговорот на складирањето на копнената вода на растот на сувата вегетација, истражувачки тим од Институтот за аеронаутички информации за истражување на Кинеската академија на науките спроведе студија заснована на сателитски набљудувања.

Тие забележаа целокупно зголемување на растот на вегетацијата низ сушните региони во светот помеѓу 1982 и 2016 година, при што се намали складирањето на копнената вода во тие региони. Според Кинеската академија на науките, наодите покажуваат негативна корелација меѓу двата показатели, особено во областите во кои доминира земјоделско земјиште.

Користејќи набљудувања со далечинско набљудување, симулации на модели и методи на машинско учење, тимот истражувачи предвиде дека сушните предели во светот би можеле да се прошират за 4,1 до 10,6 проценти до 2100 година, со големо намалување на складирањето на копнената вода.

Наодите, според студијата, ја истакнуваат потребата од усогласено планирање за балансирана еколошка обнова, управување со земјоделството и користење на водните ресурси.