Не ја пијте водата што подолго време стоела во чаша

6

voda-casa

Фото: Pexels

Сигурно сте забележале дека водата што неколку часа стоела во чаша има чуден вкус.

Водата, за разлика од храната, не содржи шеќери и белковини и затоа е полесно да се контаминира со микроби.

Поради тоа што е изложена на воздух водата впива мало количество на јаглерод диоксид, а дел од него се претвора во карбоксилна киселина. Тоа значи дека хемискиот состав на водата донекаде се менува.

Кога оваа киселина ќе испушти еден или два протони и истите ќе се претворат во бикарбонат или карбонат тогаш се намалува pH вредноста на водата и таа го менува вкусот.

Освен тоа, водата што со часови стоела во чаша исто така е изложена на бактерии и прашина.

Ова не значи дека водата е расипана, но поради сето горенаведено најдобро ќе биде да ставите свежа вода во чаша.