Не се Швајцарци: Во која европска земја живеат најбогатите луѓе во светот

53

Многу економисти веруваат дека медијалното богатство дава најточна слика за богатството на една земја, бидејќи ја идентификува средната точка на збир на податоци, со половина од податоците над тој број и половина под.

Тоа значи дека на овој начин се елиминираат еднократните влијанија, како што е бројот на милијардери, кои ги има илјадници во САД и Швајцарија.

Така, според годишниот извештај за богатството на швајцарската банка UBS, Швајцарците имаат најголеми финансиски средства по глава на жител, но Белгијците имаат најголемо медијално богатство.

Гледано од перспектива на медијално богатство, Белгија го зазема првото место во 2023 година, престигнувајќи ја Австралија за прв пат. Високиот процент на сопственост на недвижен имот и високите цени на недвижностите доведоа до зголемување на богатството на европските домаќинства.

Медијалното богатство во САД изнесуваше 107.739 долари, што го става на 12-то место. Севкупно, медијалното богатство расте најбрзо во Кина и се зголеми за осум пати од 2000 година.

Според банката УБС, просечното глобално богатство по возрасен е 84.718 долари, а на врвот е Швајцарија со 685.226 долари по лице.

Според Poslovni.hr, повеќе од 15 отсто од населението на Швајцарија се милионери. Меѓутоа, кога се гледа просечното богатство по лице, тоа е 167.353 долари, што е разлика од 517.000 долари.

Пет од десетте најбогати земји по просечно богатство се во Западна Европа, вклучувајќи ги Данска, Норвешка, Холандија и Белгија.

САД се рангирани на второто место со просечно богатство по возрасен од 551.347 долари. Севкупно, 38 отсто од светските милионери живеат во САД, надминувајќи ја втората најбогата земја, Кина, за повеќе од три пати. Со голем јаз во богатството, нееднаквоста во САД е меѓу највисоките меѓу развиените нации.