Недостигот од лекари е сè поголем проблем во Хрватска: 1.150 лекари ја напуштиле земјата за 10 години

26

Меѓу 1.150 лекари кои ја напуштиле Хрватска во последните 10 години, најголем број се специјалисти и млади лекари кои веднаш по завршувањето на факултетот заминуваат преку граница.

Во здравствениот систем има недостиг од лекари по семејна медицина, како и од гинеколози и педијатри, јавува Хрватската радио телевизија.

„Според дигиталниот атлас на Хрватската лекарска комора, 850 лекари собрале комплетна документација за напуштање на Хрватска на просечна возраст од околу 47 години, што е најмоќното време во медицинскиот свет“, изјави Марија Рогозница од Хрватската лекарска комора.

Според неа, неодамнешното зголемување на платите ја враќа надежта, иако парите не се примарна причина за незадоволство.

„Проблемот со заминувањето на лекарите е неорганизиран здравствен систем, тоа е главниот проблем, а вториот е платата“, рече Рогозница.

Според податоците на Агенцијата за наука и високо образование, во топ 5-те факултети на кои лани се запишале студенти со најдобри оценки, два се медицинските – Осиек и Загреб.

„Иако бројот на дипломирани студенти е значително помал во последните години, интересот за студирање медицина не е намален ниту во хрватското, ниту во изучувањето на медицината на англиски јазик.

Згора на тоа, се зголемува притисокот за студирање на англиски јазик, рече Јасна Ловриќ, претседател на Канцеларијата за прием на Медицинскиот факултет во Загреб.

Деканот на Медицинскиот факултет во Осиек, Ивица Михаљевиќ, тврди дека на тој факултет годишно конкурираат 800 студенти, а се примаат 70 кандидати.

„Имавме 60 уписни места, сега веќе неколку години имаме 70. Секако, кога ќе слушнеме за недостиг на лекари во Хрватска, таа квота, според мене, веројатно ќе треба да се зголеми“, рече Михаљевиќ.