Недостигот од работници е најголемиот проблем во градежништвото и малите компании

14

Речиси половина од сите компании во Германија не успеале да пополнат работни места за квалификувани работници во првите шест месеци од минатата година.
Додека околу 45 отсто од слободните работни места за квалификувани работници останаа слободни во сите компании, уделот беше дури 62 отсто во најмалите, според истражувањето претставено во петокот од Институтот за истражување на пазарот на труд (ИАБ).

Во големите компании уделот на непополнети работни места за квалификувани работници е помал за 24 проценти.

Истражувањето покажа и големи разлики меѓу секторите. Особено погодена е градежната индустрија, каде речиси две третини од работните места се слободни.

Многу работни места останаа непополнети и во секторот сместување и угостителство. Најмалку „дупки“ имало во јавната администрација каде од 10 работни места само едно останало празно.

Според студијата, побарувачката за квалификувани работници во Германија е поголема отколку пред 10 години.

Од анкетираните компании, околу 40 отсто пријавиле недостаток во првата половина на 2022 година. Една деценија претходно, 28 отсто се пожалиле.

Фото: Pixabay