Неговото богатство не престанува да расте

33

Нето вредноста на Џеф Безос е 150 милијарди долари, според индексот за милијардери на Bloomberg, пренесува Business Insider.

На почетокот на март, во пресрет на пандемијата, компанијата забележа голем пораст на побарувачката и мораа да ангажираат 175.000 нови работници за да се справат со тоа.

Акциите на Amazon во моментов вредат 2.483 долари, а Безос е најголемиот акционер со повеќе од 55 милиони акции.

Во 2018 година, Безос исто така забележа нето вредност од 150 милијарди долари, што го направи најбогатиот човек во модерната историја. Тој во моментов вреди 35 милијарди повеќе од Бил Гејтс.

Како што расте богатството на Безос, Amazon се повеќе го критикуваат за третманот на работниците во магацините.

Компанијата во март воведе привремено зголемување на платите за два долари на својата вообичаена минимална плата од 15 долари на час за работниците во магацини, иако тоа беше укинато на почетокот на овој месец.

Работниците исто така ја критикуваа компанијата, велејќи дека не вовела соодветна заштита за своите работници во магацините, од кои осум починаа од Ковид-19.

Фото: Freepik