Некогаш една од најдобрите светски економии е сè помалку привлечна

45

Новото истражување покажува дека дури половина од Британците размислуваат да ја напуштат Велика Британија поради подобри можности за работа во странство.
Истражувањето спроведено меѓу повеќе од 2.000 испитаници од страна на агенцијата Проград покажа дека двајца од пет луѓе не мислат дека Обединетото Кралство е привлечно место за населување на младите.

Четири од пет луѓе се жалат на високите трошоци за живот, а многу испитаници се жалат на достапноста на становите, ниските плати и високите даноци.

Третина од испитаниците изјавиле дека не успеваат да заштедат пари и дека за работата во странство би земале поголема плата.

Како најпопуларна дестинација е наведена Канада, а потоа следат Обединетите Арапски Емирати, Шпанија и САД.

– Обединетото Кралство, некогаш една од најдобрите светски економии, брзо станува помалку атрактивна земја за младите да станат независни – изјави Марко Логиудис, ко-основач на Проград, пренесе Хина.