Неочекуван пад на нарачките за извоз на германски стоки во мај

8

Нарачките за стоки од германско производство неочекувано паднаа во мај, како резултат на послабата побарувачка од земјите надвор од еврозоната и падот на бројот на договори за набавка на капитални и интермедијарни производи, покажуваат најновите официјални податоци.

Според соопштението на  Федералното биро за статистика, Destatis, нарачките за индустриски стоки произведени во Германија се намалиле во мај за 3,7% на месечно ниво.

Ова е во спротивност со предвидувањата на економистите, кои предвидоа зголемување на нарачките од 1% во тој период.

Фото: Pixabay