Неом, футуристички град во Саудиска Арабија бара менаџери за плата од милион долари

148

Ако не ги следите деловните вести секој ден, веројатно сте го пропуштиле терминот – Неом.

За тоа се зборуваше пред пет години кога беше објавено, а оттогаш само понекогаш се појавуваат нови информации.

Неом е проект на Саудиска Арабија и престолонаследникот Мохамед бин Салман. Тоа е футуристички град, архитектонско чудо, во кој ќе се инвестираат 500 милијарди долари.

Неом, кој се очекува да биде голем колку Белгија кога ќе биде готов, ќе има 9 милиони жители, а тие ќе живеат во град кој има, на пример, вертикални градини, зони со нула јаглерод …

Бараат менаџери
Новата вест е дека овој футуристички град се обидува да ги натера директорите и менаџерите да ги водат растечките индустрии како туризмот и технологијата со плати до 1,1 милиони долари годишно. Како што објави Wall Street Journal, врз основа на внатрешен документ на Neom, тој број би можел да биде многу поголем кога се вклучени бонуси и други стимулации.

Саудиска Арабија, исто така, се надева дека ќе привлече нови таленти со своето целосно отсуство на данок на доход, што значи дека директорите можат да ги задржат сите нивни плати од милион долари. Како што велат, веќе ангажирале голем број експерти од целиот свет во секторите за вода, животна средина и многу повеќе.

Тие исто така нудат широк спектар на работни места за проект менаџери, вклучувајќи морски биолози, инженери за одводнување.

Неом и диверзификација на економијата
Со проектот МБС сака да ја диверзифицира економијата на Саудиска Арабија, која е најголемиот извозник на нафта во светот. Во последниве години, кралството им го олесни на жените самостојно да патуваат и да возат автомобили, во обид да ги исправи угнетувачките практики и да овозможи поголема слобода во своето општество. За да го промовира својот добредојден имиџ на странците, Неом ќе служи и алкохол во едно од своите одморалишта, објави Волстрит журнал, што означува пресвртница за исламското кралство каде алкохолот е забранет.