Незапамтено: Најлошата инвестиција во 2021 година е во злато

62

Иако златото отсекогаш било најсигурната инвестиција, тоа се промени. Пред само една година, институции како Bank of America предвидоа дека вредноста на златото може да скокне и до 3.000 долари.

Цената на златото во неделата падна на најниско ниво во последните четири месеци, откако достигна цена од 1.677,90 долари за унца, пишува CNBC.

Од почетокот на оваа недела, дојде до закрепнување на нивоа од околу 1.740 – 1.750 долари за унца, но ова е далеку под највисоките вредности на металот во оваа година од 1.900 долари.

Денес златото се тргува за над 300 долари пониско од својот максимум од август 2020-та година, кога беше пријавена 2.069 долари за унца, според YahooFinance.

Една од причините за амортизацијата на скапоцениот метал е повратната информација за американскиот долар. Додека доларот поскапува во однос на другите главни валути, златото депресира бидејќи станува поскапо да се купи во други валути.

Наспроти позадината на зголемената инфлација низ целиот свет, некои инвеститори дури и се сомневаат во ефикасноста на златото како заштита од инфлација.

Според основачот на Allstarcharts.com, Џеј Си Паретс, златото е една од најлошите инвестиции во последната година.

“Всушност, беше тешко да се најде друга полоша инвестиција во последните 12 месеци“, рече тој.

Денес, постои највисока инфлација во САД од 2008 година, но златото падна за 16% во последните 12 месеци.

Тогаш, во услови на цени од над 2.000 долари за унца, Bank of America објави дека предвидува златото да порасне на повеќе од 3.000 долари за унца.

“Инвеститорите ширум светот можат да купат било кое друго средство за да заработат пари. Дури и со металите, сите тие поскапуваат, но не и златото“, рече Паретс. Тој, исто така, рече дека е оптимист за иднината на златото, но рече дека ќе се држи настрана од таква инвестиција пред да се подобрат условите на пазарот.

Од своја страна, Доминик Шнајдер, главен инвестициски директор на UBS Global Wealth Management, предвидува дека е сосема можно во наредните месеци да бидеме сведоци на уште пониски цени на златото.

Фото: Freepik