Niagara концептот е предвесник на новиот дизајнерски јазик на Renault

22

Niagara концептот го прикажува стилскиот јазик на претстојните сериски модели за меѓународните пазари надвор од Европа

Renault претстави нов концепт во Бразил, прикажувајќи „неколку“ претстојни сериски модели кои ќе дебитираат на меѓународните пазари надвор од Европа до 2027 година. Renault Niagara е компактен пикап со авантуристички став и E-Tech хибриден погон 4×4.

Според Жил Видал, потпретседател за дизајн во Renault, стилскиот јазик воведен со концептот Niagara е најава на идната меѓународна линија на марката. Предниот дел изгледа сосема различно од тековните производствени понуди на Renault, усвојувајќи футуристички поделен третман на LED фарови во широка решетка.

Профилот на пикапот се одликува со пропорции во стилот на SUV благодарение на високиот појас, великодушната кабина, спортската линија на покривот со интегриран спојлер и прилично краткиот заден кревет. Површината е типична за теренско возило, нагласена со големите тркала и масивното растојание од подлогата. Истото важи и за истакнатите додатоци на широките браници, страничните прагови и браниците, кои се чини дека се направени од различен материјал. Во потрага по дополнително зачинување на надворешноста, дизајнерите на Renault додадоа багажник на покривот што држи резервно тркало со целосна големина и уште две на задниот кревет, правејќи го да изгледа како да е подготвен да се справи со Рели Дакар.

Нова модуларна архитектура

Концептот Niagara се вози на новата модуларна платформа на Renault, за која се вели дека е прилично флексибилна во однос на должината, стилот на каросеријата и опциите за погон, и ќе се користи како основа за неколку нови модели. Концептот е долг 4,90 метри и има меѓуоскино растојание од 2,95 метри, удобно сместувајќи го во сегментот на компактниот пикап.

Самополначката хибридна погонска група комбинира благ хибриден бензински мотор од 48 V напред со дополнителен електричен мотор на задната оска. Renault не ни го даде комбинираниот излез, но вети дека ова поставување испорачува теренски способности споредливи со системот 4WD. Во исто време, ги намалува емисиите на CO2 благодарение на неговата способност да остане во целосно електричен режим за половина од дневното возење.

Renault потврди дека Niagara ќе влијае на дизајнот на 8 сосема нови сериски модели кои ќе дебитираат до 2027 година на меѓународните пазари. Сепак, компанијата не откри дали концептот на пикап ќе еволуира директно во производствена понуда или дали ќе послужи како инспирација.

Преземено од Avtoplus.mk