НИС во 2015 планира да тргува со струја во регионот

27

struja

Нафтена индустрија Србија (НИС) најави дека во 2015 година планира да развие трговија со струја во земјите во опкружувањето. Во тек е добивање на лиценци за вршење дејност трговија со струја во подружниците на НИС надвор од Србија, со што ќе се овозможи пристап до нови пазари и ќе се прошири мрежата на партнери, се наведува во соопштението, јавува Танјуг.

НИС во 2014 година вложил преку 10 милиони евра во развој на секторот енергетика. Планот на компанијата е во 2015 да продолжи со проектите од оваа област, а меѓу клучните се производство и продажба на електрична енергија.