Nissan сака милион дополнителни возила во следните три години, има за цел да ги намали трошоците за електричните возила

16

Нисан цели на дополнителни 1 милион продажби на возила во следните три години и ќе ги намали трошоците за производство на електрични возила за 30% до 2030 година, објави во понеделникот јапонскиот производител.
Во новиот среднорочен бизнис план, Nissan исто така соопшти дека ќе лансира 30 нови модели до фискалната 2026 година, од кои 16 ќе бидат електрифицирани. Таа има за цел трошоците за електричните возила и моторите со внатрешно согорување да достигнат паритет до 2030 година.

„Овој план ќе ни овозможи да одиме понатаму и побрзо во зголемувањето на вредноста и конкурентноста“, рече претседателот и извршен директор на Nissan, Макото Учида во изјавата, според CNBC.

„Соочен со екстремна нестабилност на пазарот, Nissan презема решителна акција водена од нов план за да обезбеди одржлив раст и профитабилност.

Производителот на автомобили, исто така, рече дека цели на оперативна профитна маржа од повеќе од 6% до крајот на фискалната 2026 година, како и „долгорочен профитабилен раст“.

Како дел од планот од два дела, наречен The Arc, Нисан рече дека ќе се обиде да обезбеди раст на обемот преку „приспособена регионална стратегија“ и ќе се подготви за забрзана транзиција кон ЕВ преку балансирање на своето портфолио помеѓу ЕВ и автомобили со внатрешно согорување, растечки волумени на клучните пазари и финансиската дисциплина.

Тој ќе биде поддржан од „паметни партнерства, подобрена конкурентност на електричните возила, диференцирани иновации и нови текови на приходи“.

Нисан рече дека стратегијата може да донесе потенцијален приход од 2,5 трилиони јени (16 милијарди долари) од нови деловни можности до фискалната 2030 година.