Nissan Tamago – футуристички автомобил на едно тркало

11

nissan tamago

Низ улиците на Токио од 2040 година ќе се вози футуристичкиот електричен автомобил на едно тркало под името Nissan Tamago (јајце на јапонски јазик), пишува Behance.net.

nissan tamago 1

Иако дотогаш има уште многу време, на оваа страница се претставени првичните детали за овој автомобил за едно лице. Се очекува овој автомобил да го реши сообраќајниот метеж и загадувањето во урбаните средини, како што е Токио.

ballbot

Автомобилот ќе ја користи таканаречената Ballbot технологија, којашто ја дава потребната рамнотежа иако има само едно тркало.

nissan tamago polnenje

Nissan Tamago ќе се полни на посебен начин, така што прво ќе се смести на посебна платформа која ќе го спушти возилото под нивото на земјата. Возачот ќе излезе од автомобилот, а тој се спушта уште подолу во земјата, каде се полни со електрична енергија. Штом се наполни, лед сијалиците на возилото од црвена боја се менуваат во сина.