Нобелова награда за креаторите на литиум-јонските батерии

11

Креаторите на литиум-јонските батерии ја добија Нобеловата награда за хемија.

Тројцата научници Стенли Витингем од Велика Британија, Џон Гуденаф од САД и Акира Јошино од Јапонија заслужено се закитија со ова престижно признание за својата иновација.

Нивниот изум денес се користи насекаде, од смартфони и лаптопи до електрични автомобили, пишува New Atlas.

Исто така, литиум-јонските батерии придонесоа за искористување на обновливите извори на енергија со што се заштитува и самата околина.

Основите се поставени во 70-тите години на минатиот век од страна на Витингем, а првите комерцијални литиум јонски батерии се појавија во 1991 година.

Фото: Pixabay