Нобеловецот Штиглиц предупредува: Високите камати нема да го решат проблемот

44

Инфлацијата во САД е со најбрзо темпо во последните децении, а експертите предупредуваат. Државните резерви нема да го решат проблемот со зголемување на каматните стапки, изјави нобеловецот економист Џозеф Штиглиц на Светскиот економски форум во Давос.

„Зголемувањето на каматните стапки нема да го реши проблемот со инфлацијата“, изјави нобеловецот економист Џозеф Штиглиц за ТВ Блумберг.

„Тоа нема да создаде повеќе храна. Ќе ја отежне ситуацијата бидејќи нема да можете да инвестирате“, рече тој.

Штиглиц, кој ја доби Нобеловата награда за економија во 2001 година, ги даде своите коментари пред јунскиот состанок на Федералните резерви, на кој инвеститорите очекуваат зголемување на стапката од 50 базични поени. ФЕД веќе ги зголеми каматните стапки за 75 базични поени од март за да ја скроти инфлацијата, која беше на највисоко ниво во последните 40 години.

Интервенциите на страната на снабдувањето подобро ќе и служат на најголемата светска економија, вели професорот на Универзитетот Колумбија.

„Мислам дека можеме да направиме многу повеќе отколку што правиме“, рече Штиглиц. „Убивањето на економијата со зголемување на каматните стапки нема да ја реши инфлацијата во ниедна временска рамка“, рече тој.

Тој исто така рече дека лидерите ширум светот треба да го нагласат зголемувањето на производството на храна. Соединетите Држави порано имаа вишок храна и можат повторно да ја имаат, рече тој.

„Барем со обидот да направиме се што можеме на глобално ниво за да ја зголемиме понудата, ќе има повеќе во решавањето на проблемите отколку во предизвикувањето депресија“, рече Штиглиц.

Инфлацијата во април достигна 8,3 отсто, што е незначително опаѓање од мартовската стапка од 8,5 отсто, пишува Business Insider.