Архитектонското студио Snøhetta го дизајнираше првиот подводен ресторан во Европа, што е планирано да се наоѓа на најјужната точка на норвешкото крајбрежје близу селото Бали. Ресторанот ќе функционира и како истражувачки центар за морскиот живот. Градбата ќе го носи името Under што на норвешки значи “чудо”. Ресторанот ќе биде до половина потопен во вода, односно на пет метри длабочина, а останатиот дел ќе лежи на карпестиот брег.
Неговите бетонски ѕидови ќе бидат широки еден метар со цел да може да ги издржи евентуалните морски бури, а ќе сместува до 100 гости. По патеката којашто ќе ги води гостите до влезот на ресторанот ќе бидат поставени плакети со разни информации во врска со разновидниот био свет и норвешкиот брег.
Градбата ќе биде на три нивоа. Од влезот гостите ќе се движат кон гардеробата, а едно ниво подолу ќе биде шампањ барот, којшто е премин од брегот кон океанот. Во овој дел ќе има тесен акрилен прозорец којшто ќе се протега вертикално низ нивоата на ресторанот. Од барот гостите ќе можат да го гледаат морското дно и третото ниво каде ќе бидат поставени две долги маси и неколку помали покрај голем прозорец со панорамски поглед.
Фото: Snøhetta