Нов предлог-закон во САД се обврзува на сеопфатна регулација на крипто

7

Сенаторите Синтија Лумис и Кирстен Гилибранд се подготвени да претстават предлог-закон за крипто регулативи во Сенатот на САД.

Според извештајот на „Политико“, ова е прв предлог-закон од ваков вид чија цел е целосно интегрирање на дигиталните средства во американскиот финансиски систем.

Предлог-законот ќе биде претставен денеска, 07 јуни.

Според „Политико“, нацрт-законот има за цел да ги разјасни крипто-регулативите, истовремено обезбедувајќи најсигурна и прифатлива класификација на дигиталните средства достапни ширум светот.

Сенаторот Лумис го потврди финализирањето на законот за крипто во твит минатата недела.

Сенаторката Кирстен Гилибранд, демократка од Њујорк, која се приклучи на законот претходно во март, беше коавтор на законот. Оваа соработка се гледа од многумина во крипто индустријата како непартиска акција за крипто регулативите.

Предлог-законот предлага создавање на саморегулаторна институција одговорна за криптовалути и други дигитални средства. Пратениците, исто така, навестуваат ослободување на рударите на Биткоин од законите што ги регулираат финансиските посредници.

Проектот исто така се обидува да ја направи Комисијата за тргување со фјучерси на стоки (CFTC) регулатор на крипто-пазарот.

Сепак, овој план може да биде во конфликт со CFTC и Комисијата за хартии од вредност (SEC). Комисијата, под раководство на Гери Генслер, е активно вклучена во заштитата на крипто-просторот.

Новиот предлог-закон доаѓа во услови на зголемен интерес од регулаторите во крипто-индустријата. Белата куќа неодамна започна студија за крипто-просторот, а други регулаторни агенции ширум светот, исто така, повикаа на повеќе регулаторни промени.