Нов рекорд на златото

40

Цените на златото се искачија над 2.200 долари за унца во четвртокот, еден ден по дводневниот состанок на ФЕД, во очекување на неизбежно намалување на стапката.

Покрај тоа, за многумина златото претставува безбедно засолниште за средства во период на геополитички несигурности и кризи. Најголеми купувачи на злато во 2023 година беа централните банки на Кина, Полска и Сингапур.

Светските цени на златото би можеле да скокнат до 2.300 долари за унца во втората половина на 2024 година, особено поради очекувањата дека американската централна банка FED би можела да ги намали каматните стапки во тој период, според Сити Акаш Доши, експерт во агенцијата за истражување.