Нов тренд меѓу компаниите – им плаќаат на работниците да се вакцинираат

67

Американската компанија Dollar General сака сите свои вработени да примаат вакцина за коронавирусот, а за тоа ќе им платат.

Компанијата објави дека на своите работници ќе им даде еднократна исплата еквивалентна на четиричасовна плата откако ќе се вакцинираат.

“Не сакаме нашите вработени да треба да избираат помеѓу добивање на вакцина или доаѓање на работа“, соопштија од Dollar General.

Dollar General се смета за важен продавач на мало и беше отворен цело време во текот на пандемијата. Повеќето држави сè уште ги вакцинираат здравствените работници и жителите и вработените во установите за згрижување, како што се домовите за стари лица. Работниците, како што се работниците во малопродажните и продавниците за храна, треба да бидат вакцинирани во подоцнежните фази на воведување.

Dollar General  не е единствениот работодавец кој им нуди парични стимулации на работниците да примат вакцина Ковид-19. Houston Methodist од Тексас со повеќе од 26.000 вработени, исто така ќе им понуди бонус од 500 долари на работниците доколку се вакцинираат.

Фото: Pixabay