Нов тренд меѓу светските компании: Дополнителни слободни денови

40

Има компании во светот кои разбираат дека „немаш слободен ден“, па кога животот ќе стане „премногу стресен“ – вработените имаат право да земат слободен ден.

Денес концептот „денови за ментално здравје“ можеби не е туѓ за младите луѓе кои штотуку наоѓаат работа, но порано беше табу.

Ако му кажете на вашиот работодавец дека не можете да дојдете на работа затоа што не се чувствувате добро ментално или емоционално, тој веројатно само ќе ве погледне настрана. Со други зборови, тој би помислил дека „фолирате“.

Сепак, WSJ пишува дека сега е поинаку: многу компании официјално ја препознаваат потребата за тоа и нудат „денови за ментално здравје“.

„Сè повеќе компании дозволуваат дополнителни слободни денови за работниците, не поради преглед на лекар или за завршување на некои обврски, туку поради стресни настани надвор од работното место. Одлуката да се понудат вакви „лични денови“ е еден од неколкуте потези направени од директорите на компанијата, како што би се решило за загриженоста за менталното здравје на вработените“, вели Лини Лук, управен директор во NerdWallet.

Тој додава дека компаниите нудат и денови за ментално здравје во целата компанија, како и соби за одмор на самото работно место.

„Клучот“ што го врзува работникот за компанијата

Додека се грижат за своите вработени, компаниите истовремено ги „прикачуваат“ за себе, односно привлекуваат нови потенцијални кандидати за работа, кои гледаат корист во таквиот пристап кон персоналот.

„Во денешно време, менталното здравје е криза на работното место“, продолжи Лини Лук, додавајќи:

„Ние не мислиме дека грижата за менталното здравје е нешто што треба само да се фрли во платено слободно време или боледување. Вработените во NerdWallet, компанија за лични финансии, добиваат неограничено платено слободно време,  и петнеделен одмор по пет години работа. Директорите беа загрижени дека тоа не е доволно“.

Исто така, се вели дека вработените сега бараат работа што ги поддржува нивните потреби за ментално здравје – на рекордно ниво.