Нова мета на крадците – катализатори, а причината неверојатна

130

Еден метал стана вистински магнет за крадците, а не станува збор за злато или сребро...

Паладиумот е благороден метал кој е повреден од златото, а неговата цена скокна во последните неколку години – во 2018 година вредеше скоро 1.000 долари за унца. Сега една унца сега вреди скоро 3.000 американски долари. Но, со зголемувањето на неговата вредност, предметите што содржат паладиум станаа магнети за крадците.

Металот првенствено се користи во катализатор којшто претвора штетни емисии на гасови како што се јаглерод моноксид и азотен оксид во помалку штетни пред да се испушти во атмосферата. Од неговото усвојување во автомобилската индустрија во 1970-тите, катализаторите доведоа до значителен пад на емисиите на јаглерод моноксид и азотни оксиди. И колку повеќе паладиум користат, толку се поефикасни во борбата против овие емисии – што ги прави истовремено совршена мета на крадците, пишува порталот Verge.

Според студијата за пријавени кражби, просечно 108 катализатори биле украдени месечно во 2018 година. Тој број се искачи на 282 кражби месечно во 2019 година и 1.203 кражби месечно во 2020 година.

Фото: Freepik