Нова социјална мрежа сака да привлече корисници незадоволни од Твитер

15

Преземањето на Твитер од Маск и целиот хаос што следеше остави одредени последици. Покрај тоа што многу луѓе останаа без работа, а Твитер изгуби дел од огласувачите, некои корисници најавија дека ќе ги избришат своите профили на оваа мрежа и ќе се свртат кон алтернативи. Засега, се чини, таа бројка е мала и доколку ситуацијата се смири со текот на времето, долгорочно може да нема поголеми последици од овој хаос на компанијата и на социјалната мрежа.

Сепак, поради се што се случува во последно време со Twitter, се појавија некои нови социјални мрежи кои се обидуваат да ја искористат таа ситуација и да привлечат корисници кои ја напуштиле мрежата на Маск или размислуваат за тоа. Веќе пишувавме за Mastodon, кој привлече големо внимание кај медиумите и новите корисници, а една од оние мрежи кои сакаат да го предизвикаат Twitter, кој сè уште е во зародиш, е Post.

Она што ја прави оваа мрежа интересна е нејзиниот основач. Станува збор за поранешниот извршен директор на Waze, Ноам Бардин, кој го замислил Post како место за пристојна дебата на идеи, учење од експерти, новинари, индивидуални креатори и други; место за бесплатен разговор и забава.

Според Бардин, комуникацијата на социјалните мрежи денес често се сведува на закани, навреди и губење време. Со Post сака да го врати времето кога социјалните мрежи беа забавни и кога можеше да научиш нешто и да „комуницираш со кул луѓе“ на нив. Оваа мрежа, на чии опции активно се работи, нема да има ограничувања за должината на објавите, а како што сме навикнати, содржината ќе може да се допаѓа, коментира, споделува итн.

Post ќе овозможи прикажување на содржини од различни извори преку едноставен интерфејс без потреба да се отвора таа содржина на различни интернет страници, а корисниците ќе можат да ги советуваат креаторите на содржина.

Бидејќи мрежата сè уште се тестира, бројот на нејзините корисници не е голем, но затоа има голема листа на чекање од многу корисници кои сакаат да пробаат нешто ново и да го пробаат Post.