Новиот извршен директор на Старбакс ќе работи како бариста еднаш месечно

75

Лаксман Нарасимхан, роден во Индија, ја презеде функцијата нов извршен директор на светскиот гигант за кафе Старбакс. Позицијата ја наследил од основачот на компанијата Хауард Шулц.

Еве пет факти за новиот извршен директор на Старбакс.

Лаксман Нарасимхан му се придружи на Старбакс на 1 октомври 2022 година како нов извршен директор и има приближно 30-годишно искуство во водечки светски операции, ресторани, е-трговија и консултации за слични компании.

Пред да се приклучи на Старбакс, Нарасимхан беше извршен директор на Reckitt, мултинационална компанија за здравје, хигиена и исхрана на потрошувачите. Тој помогна да се развие бизнисот за е-трговија на Reckitt и започна иницијативи и ја поддржа работната сила на компанијата за време на пандемијата.

Лаксман Нарасимхан, исто така, имаше различни извршни позиции во PepsiCo. Тој служеше како глобален комерцијален директор на компанијата, извршен директор на операциите на PepsiCo во Латинска Америка, Европа и Суб-Сахарска Африка, извршен директор на PepsiCo Латинска Америка и како финансиски директор на PepsiCo Americas Foods.

Нарасимхан претходно работеше во McKinsey & Company 19 години и советуваше компании во различни индустрии, вклучувајќи FMCG, малопродажба и здравствена заштита во САД, Индија и Азија.

Лаксман Нарасимхан има диплома по механички инженеринг на Универзитетот во Пуна и магистер по германски и меѓународни студии на Институтот Лаудер, Универзитетот во Пенсилванија. Има магистерска диплома по финансии на Училиштето Вартон на Универзитетот во Пенсилванија. Зборува шест јазици и е повереник на институцијата Брукингс, член на одборот на директори на Веризон и член на Build Back Better Council при Канцеларијата на британскиот премиер.

Ќе работи како бариста еднаш месечно

Нарасимхан беше именуван за извршен директор на Старбакс на 1 септември минатата година. Тој ја презеде функцијата на 20 март, а сега ќе се приклучи на бордот на директори на компанијата.

Тој пред да ја преземе функцијата директор преку допис до вработените најави дека еднаш месечно ќе ја преземе смената на бариста во една од кафетериите.

Иако тој дури сега е формално директор, Нарасимхан му се придружи на Старбакс во октомври и оттогаш помина време за учење за компанијата – вклучувајќи го и добивањето на  сертификат за бариста, која бара 40 часа обука во продавницата.

„Изминатите шест месеци од моето дружење со компанијата беа обликувани поради тоа што многумина од вас ме научија за нашата посебна култура во Старбакс“, напиша Нарасимхан во писмото до вработените во четвртокот.

„Со вас го доживеав секој аспект од бизнисот за да научам што навистина значи да се носи зелена престилка. Ме примивте во нашите продавници, ме обучивте како да бидам бариста… се за да ми помогне длабоко да разберам што правиме, како го правиме тоа и предизвиците и можностите со кои се соочуваме“, напиша тој.

„За да бидам блиску до културата и нашите клиенти, како и со нашите предизвици и можности, имам намера да продолжам да работам во кафетериите по половина ден секој месец.