Ново Нордиск ја купува Cardior Pharmaceuticals за 1,03 милијарди евра

12

Данскиот Ново Нордиск објави дека се согласил да ја купи Cardior Pharmaceuticals за да го зајакне своето кардиоваскуларно производство.

Договорот е во согласност со целта на Ново повеќе да се фокусира на третман на дијабетес и терапија за слабеење и во тој процес да го вклучи лекувањето на кардиоваскуларните заболувања. Трансакцијата ќе изнесува 1,03 милијарди евра.

Данската компанија стана успешна поради нејзиниот исклучително популарен третман за слабеење Wegovy.

„Со прифаќањето на Кардиор како дел од Ново Нордиск, ќе ја зајакнеме низата на проекти кои се занимаваат со кардиоваскуларни болести. Веќе имаме неколку програми во различни фази на клинички развој“, соопшти Ново Нордиск.