Њујорк Тајмс: „За обично такси потребен ви е еден работник. За автономно такси – еден и пол“

59

Воведувањето нови технологии кои радикално го менуваат начинот на функционирање на општеството често е деструктивен процес во кој се јавуваат различни проблеми, а временската рамка за воведување на овие технологии е многу подолга од планираното.

Тоа е затоа што новите технологии бараат адаптација на социо-економските и правните услови, но и поради непредвидени технички проблеми. На почетокот, овие нови технологии често се помалку ефикасни од старите.

Со овие проблеми сега се соочуваат и автономните такси возила, чие воведување во некои градови предизвика сообраќаен хаос, а се чини дека сè уште не се доволно развиени оперативно за да им конкурираат на традиционалните такси возила, пишува Index.hr.

Според извештајот на Њујорк Тајмс за автономната такси компанија Круз, во сопственост на Џенерал Моторс, во просек се потребни 1,5 работници за управување со сегашните автономни такси во сообраќајот.

Тие работници мора да интервенираат на секои четири километри, бидејќи многу често се јавува проблем со возењето.

Доколку оваа информација е точна, тоа би значело следново: не само што автономните такси не се воопшто автономни, туку бараат и повеќе луѓе да возат од стандардните такси. Тоа не е ни толку неочекувано со оглед на тоа што развојот на технологијата е практично на почеток и тоа е само доказ дека има многу простор за оптимизација.

Но, директорот на Круз, Кајл Фогт, одговори дека Њујорк Тајмс погрешно ги толкува податоците. Имено, неговиот одговор беше даден како коментар на порталот Hacker News, но портпаролот на компанијата ја потврди автентичноста на изјавата за различни медиуми, односно дека коментарот всушност е напишан од Vogt.

– На автономните возила далечински им се помага во сложени урбани средини, во просек, 2-4 проценти од времето. Тоа е веќе доволно ниско што нема голема корист од трошоците за понатамошна оптимизација, особено со оглед на тоа колку е корисно луѓето да ги прегледуваат работите во одредени ситуации, одговори Фогт, додавајќи:

„Статистиката цитирана од „Њујорк тајмс“ се однесува на тоа колку често автономните возила (АВ) предизвикуваат повици од далечински работници. Многу од нив се решаваат од самиот АВ, пред човекот воопшто да погледне, бидејќи често АВ контактира однапред, дури и пред сигурно е дека ќе му треба помош“.

– Во однос на персоналот, намерно имаме премногу работници, со оглед на нашата мала големина на флота, а со цел да одговориме на ненадејниот раст на локализираните барања за помош од далечина. Со поголема флота, очекуваме да се справиме со наглото зголемување на побарувачката, со помал обем на оператори за далечинска помош и автономни возила – тврди Кајл Фогт.