Oasis – еколошки ресорт сред пустина

44

Oasis-Eco-Resort_Aerial-overview_Baharash-Architecture-1020x610

Архитектонското студио Baharash го креираше најголемиот еко ресорт во светот наречен Oasis, што ќе биде еден вид на еколошка оаза, пишува Inhabitat.

Ресортот е планирано да се отвори во 2020 година во јужниот дел на ОАЕ, поточно во областа Лива. Покривот на оваа конструкција ќе содржи сончеви панели што ќе зафаќаат простор од 14.500 метри квадратни и на тој начин градбата ќе добива енергија.

Ексклузивниот ресорт ќе има 84 меѓусебно поврзани апартмани со поглед на песочните дини. Местото ќе вклучува и фитнес центар, бар, ресторан и останати луксузни удобности. Освен тоа, ќе има и терапевтски центар којшто ќе користи само органски производи, додека ресторанот ќе нуди свежо овошје и зеленчук од локалните села.

Вода ќе снабдува од подземен бунар, а компанијата Eco Resort Group работи сето тоа да биде овозможено како што треба.

Oasis-Eco-Resort_dining-vew_Baharash-Architecture-889x647Desert-Retreat_Baharash-Architecture_bedroomjet-set-eco-oasis-03desert-retreat_baharash-architecture_living_biggalleryimageOasis-Eco-Resort_Ribbon-Solar-Roof_Baharash-Architecture-889x667Oasis-Eco-Resort_Oasis-view_Baharash-Architecture-1020x610